Wednesday, February 10, 2010

Kek Gula Hangus

Salam sejahtera semuanya. Rasanya semua dah tahu cara membuat kek gula hangus. Dulu masa belum tahu buat kek ni saya suka sangat makan, tapi bila dah tahu hai...rasa kenyang pulak. Bukannya apa, saya suka membuatnya je sebab nak tengok sarang semut/lebahnya jadi ke tidak. Bila tengok sarangnya jadi tu seronoklah rasanya, kalau tak.......sedih je. Kek ni biasanya memang kita jumpa bila ada majlis kenduri kendara. Resepi ni saya dapat dari Kak Ita rositamz dan resepi asalnya dari Widad di my resepi.Terima kasih ya resepi yg mudah dan sedap ni....


Bahan-bahan

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega

Cara-cara

  1. Masak gula dengan api sederhana sehingga hangus
  2. Masukkan air panas sedikit-sedikit dan masak lagi hingga gula cair.(hati2 sbb merecik2)
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu. Sementara itu....
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda yg sudah di ayak dan sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"

3 comments:

  1. eh.. eh.. macam saing2 plak kita buat kek ni ek.. hihi..

    ReplyDelete
  2. ha'ahlah yus...akak kdng perap... kdng tak, tapi hasil sama... sedap gak..

    ReplyDelete
  3. CANTYK NAMPAK CAKE TU AKAK:) TY KAK YATIE.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails